回到頂端
|||
熱門:

Alvaro Siza-艾茉莉太平洋集團園區(南韓)The Campus

欣傳媒/ 2014.10.02 00:00
蘇琨峰

編譯/蘇琨峰 圖文/Calros Castanheira事務所

位於南韓龍仁市的艾茉莉太平洋集團園區(The Campus, Amore Pacific),為葡萄牙建築大師Alvaro Siza在南韓另一承襲其一貫謙虛、雅緻又沉穩手法的建築作品,並與周圍環境同樣維持一種平衡狀態,並在多功能的需求下重新設計出此化妝品集團所要求的研發與設計中心、展示空間及訪客旅館等服務設施。

艾茉莉太平洋集團(Amore Pacific)是南韓著名化妝品集團,其產品長期以來深受東方女性青睞。艾茉莉太平洋集團董事長曾親自至葡萄牙參訪,為的就是了解Alvaro Siza的作品,並正式邀請Siza大師興建艾茉莉太平洋集團博物館。業主希望能將該博物館設置於首爾的市中心。由於市中心的土地稀少,因此集團也花了大錢購買了許多市中心裡非常昂貴的土地。

在設計團隊的初步觀察下,艾茉莉太平洋集團園區就像是一座校園(Campus)一般,存在著像是研發中心及訓練中心等等。研究及調查實驗室存在一間大理石大樓中,而這間像是因需求而不斷增加功能性的大樓看來的確需加以重新整修一般;另一棟黑磚大樓則是員工訓練中心及僅展示一小部份收藏品的博物館所在,大部份的收藏品則堆放到地下室的倉庫;一棟位於東北方角落的小型建築則是住宿區;而一處大型的運動場所則廢棄於園區內。園區內可看見大片的植被及樹木,像是排列整齊的松樹及楓樹等等,都像是刻意從別處移植到園區內一樣。

在專案初期,原實驗室的工作需移至隔壁的大樓進行,並規劃出一棟新大樓能包含更多的實驗室及之後所需的擴張;展示空間的設計為具有多功能並能與大樓產生串連的功用,也包括了大量外部空間的使用;而旅館則重新設計為除了私人使用外也能提供外來訪客的住宿服務。

在草圖階段,團隊被要求加入第二處的展示空間,並重新思考位於園區入口處(Gate House)的使用,在新舊規劃下建築物間的關係也顯得愈來愈清楚。校園就是一種建築物彼此間相對關係的概念,而校園內的外部空間則像是提供了一處讓這種關係發展的場所,不是嗎? 

以下為各區的間述:

實驗室

在規劃下,實驗室大樓的地下室為停車場、社交及技術區域,社交區域規劃了展示收藏品的展覽區、會議室、餐廳及二間會議室,其中一間更規劃為階梯式劇場中及健康中心。研究及工作區位在第一及第二層樓,以方便彼此的討論交流及足夠的景觀視野。研究樓層設計為開放式,提供客戶能有討論及表達構想的場所,並能創造出能快速排散煙霧及實驗室所需相關的安全考量。

大樓的底層舖上了一層薄且粗糙的花崗石材質,四周則為景觀區、聚集的通道路線及懸臂樑設計。實驗室的外表則是在金屬結構上舖上雙層的玻璃銀幕,由鍍鋅或者是白大理石的裝飾下將空間及功能的不同性區隔開。

展覽區 I

以白色混凝土、木質門窗及不銹鋼材構成的展覽區 I 位於室驗室大樓及已存磚牆大樓之間,一處能滿足多功能使用的場所並需符合能「即時性」使用的要求。展覽區 I從地下室的花園延伸至路面的高度,呈現出平衡的彎曲感及摺疊狀的架構。

O旅館

座落於園區南方山丘綠地之中,O旅館的磚材、外露混凝土、木質及不銹鋼門窗構成了顯眼的外觀。旅館二層樓的高度及簡單的”U”字外型,客房區規劃在U型旅館的U型二側,而轉折處則設計為社交空間。

上下層房間的方位特地設計為不同方向,創造出活潑感及更佳的私密性。磚材、外露的混凝土、木材及不銹鋼門窗則呈現出旅館獨特的外觀。 

展覽區 II

展覽區 II 可做為現存大樓及旅館需要時的支援使用,其規劃為以牆為元素定義出外部花園空間並輔以階梯式及斜坡式走道。其實展覽區 II 並非一處非得需要的空間,但卻可做為臨時容納遊客、住宿客或是舉行內部活動的場所。

門廳 

外觀為白色混凝土的門廳除了門房辦公室外,也包含了接待區、等待區、夜班守衛的休息室及臨時性廢棄物的存放處。

【延伸閱讀】

Alvaro Siza官網

http://alvarosizavieira.com/

Calros Castanheira事務所

http://www.carloscastanheira.pt/en/

更多建築旅遊資訊,請上【建築行腳】專輯

http://www.xinmedia.com/n/featurestory_list.aspx?collectionid=111

更多國外建築脈動請上【國際脈動】

http://solomo.xinmedia.com/archi/news/International

==================

Profile

蘇琨峰/Andre

一隻喜愛新事物也對舊事物固執的牡羊。台北工專土木工程科、雲林科技大學營建工程結構組畢業,工作後決定離職前往澳洲再度充實自己並一圓留學夢,畢業於墨爾本大學經濟與商業研究所,主修商業與資訊管理。喜歡看建築、旅行探索、研究攝影、愛打網球、沉溺爵士樂當了爵士樂團薩克斯風手。目前為《欣建築/國際脈動》編譯、文字記者、辦理欣建築相關活動及國際領隊。

The Campus, Amore Pacific/Alvaro Siza 

Amore Pacific is a brand of cosmetics, products used in industrial quantities by oriental women to enhance their beauty, hide imperfections or to deepen the whiteness of their skin, a sign of nobility and beauty, like the gaja* whose white features, charm and musical sensibility turned her into an object of cult and desire.

The first introduction that resulted in work in Korea, (the southern half, that is, since for many Koreans there is only one Korea, temporarily subdivided), coincided with the visit to Portugal by the owner of Amore Pacific, for the purpose of getting to know Álvaro Siza’s work. As I knew the architects who accompanied with him, it was my job to show them around. His intention was to formalise an invitation to design a museum.

Initiated by his grandmother, the cosmetics company had almost by chance begun to collect items related to the wellbeing of women. Cosmetic items, clothing items, decorative items as well as items relating to the tea ceremony. Today, the collection is immense, as are also the quality and the beauty of most of the items. Items of national value and interest, concerning things for which quantity also is quality.

Enthused, the client wants to locate the museum in the centre of the city of Seoul, and so purchases more and more land, something which is so scarce on those shores and expensive, very expensive.We wait and the first project has not yet got off the paper.

Forty minutes drive from Seoul, in the outlying city of Yongin-si, Gyeonggi-do, Amore Pacific has a very large estate, which I like to call a campus, as that is what it seems like. In this campus are gathered the R&D – Research and Development, and the training departments.

There is a large grey granite building, where the research and investigation laboratories are concentrated. This building is the result of various additions and adaptations. And now it urgently needs major restructuring.

In another dark brick building are all the staff training facilities and the improvised museum, displaying only a small part of the collection. The rest of the ever-expanding collection is in storage, in the basement.

Another small building, which is isolated, as if pushed into a corner, to the northeast, serves as accommodation for anyone who comes here from a distance to do training or research.

The exterior area is characterised by a huge collection of trees and shrubs that the client buys or transplants here from elsewhere.

In Korea everything gets transplanted. From the huge, sculptural pine tree, that we are used to seeing in oriental prints, to the most subtle maples in varying colours.The transplants, set in groups, seem more like art installations: the trees linked together with thick bamboo canes, supporting each other until they develop roots.

The huge sports fields that still give sense to the maxima mens sana in corpore sano, are now abandoned in preference for the health club.

At the start of the project the Laboratory was envisaged in the space next to the existing one, allowing most of the services to be moved and for the desired re-use of the old equipment. The short term need to include a new building for more laboratories would have to be considered, in the normal and predictable expansion process.

Then came the Pavilion, a multi-use space linking buildings and functions. And the respective outside spaces, extensive, generous.

Next came the hotel, exclusively for private use to substitute the existing buildings which didn’t provide for the dignified reception of guests.

After the presentation of the sketch designs, another pavilion was requested. So, Pavilion II appeared.

While we are at it, it would be convenient to re-think the Gate House as it is the front of the Campus, of the Company.

And why not re-think the outside spaces, now that the relationship between the existing buildings and the planned ones has become so obvious

A Campus is actually this, a relationship between buildings, where the external spaces act as a support. Or is it the other way around

The Laboratory:

The laboratory building is big because the brief was big.

Parking in the basement. Social and technical areas in the semi-basement. Research and work areas in two floors that are raised above the ground in order to maintain the relationship of spaces and views.

The social areas are made up of exhibition areas for the company’s art collection, meeting rooms, a restaurant and two conference rooms, one of which is in the form of an amphitheatre. And the Health Club.

The research floors are as open as possible, in accordance with the express wishes of the client, who was clearly impressed by the relationship between spaces in the Library of Aveiro University, and in accordance with the need to ventilate and dissipate smells and fumes and to guarantee safety and for the other technical conditions typical of a laboratory.

The base; the building which forms the base is clad with slabs of slightly rough black granite.

Over this building there is a partially landscaped terrace where the confluence of pathways and the separation of that which is on the ground and that which is suspended in cantilevers occurs.

The volume of the laboratories is almost entirely clad in a double skin glazed screen on a metal structure.

The faces and details vary between zinc and white marble, differentiating between spaces and also between functions.

Despite being a box or a container for functions, the richness in the simple use of materials transforms it into a kind of Pandora’s Box in reverse, out of which come the most beautiful things that transform the least beautiful women in the kingdom of Korea.

Located at the turn of the road between the Laboratory building and the existing brick building, Pavilion I, beyond fulfilling the function of a multipurpose pavilion, for which it was designed, also serves the function of coming around the corner. Which is not an easy thing.

Rising above the ground level of the garden, ascending to the road level, creating paths from lower to higher levels, bending or twisting like a balancing gymnast, the volume folds around, making the corner.

White concrete, window and door frames in timber and stainless steel.

It will work even better.

The hotel occupies part of the existing football pitch and seems to fit into the hill on the Southside.

With two stories and in the form of a “U”, the organisation is simple: the bedrooms are located in the two almost identical legs and at their junction are the service areas and the social spaces.

The organisation or distribution of the rooms is inverted between floors, so that the ground floor bedroom has a different orientation to the one above, which gives privacy to the outside use and creates variety.

Brick, exposed concrete and timber and stainless steel door and window frames characterize the exteriors.

The volume spreads out amidst the greenery outside.

Pavilion II is necessary to support the functions of the existing building to the east and those of the Hotel. Pavilion II is a wall or walls to contain and define the exterior garden spaces and the ramped or stepped pathways.

Brick walls capped in stone, giving the desired continuity that nature will absorb.

Pavilion II as was said before, came after like something unwanted, integrating itself in the whole, camouflaging itself within the rest.

A space that is reserved for internal events, it can receive visitors from outside, from inside and from the hotel, without interfering with the specific day-to day activities of each building.

The access to the Campus is neither interesting nor sensible.

The new building apart from the porter’s office, reception and waiting area, functions also as a small dwelling for the night guard.

In white exposed concrete, the volume also provides an area for the temporary storage of waste materials, which due to the dangers that they present, gives rise to very particular and specific requirements.

【More Information】

Alvaro Siza

http://alvarosizavieira.com/

Calros Castanheira Architect Firm

http://www.carloscastanheira.pt/en/

More architecture tour information, here you go【Architecture Footprint】

http://www.xinmedia.com/n/featurestory_list.aspx?collectionid=111

More architecture works abroad, here you go 【International】

http://solomo.xinmedia.com/archi/news/International

====================

Profile

Andre

A male Aries, loves learning new things and being nostalgic to old things. Academic background: Bachelor of Construction Engineering Department at National YunTech University, Taiwan and Diploma of Graduate School of Business and Economics at University of Melbourne. With character of a little introvert, addicting to architecture, photography, tennis, Jazz music and saxophone and being the translator of Xin Architecture/ International, reporter, holder of activities and international tour leader.

社群留言